Kristina Wennergren​

Bildtolkare, utbildare, författare 

Det finns en kunskap om färgers psykologiska inverkan på människor, djur och natur, en kunskap som gemene man inte riktigt har tagit till sig, därför att den i dagens samhälle inte helt har lyfts fram till de nivåer där den hör hemma. 

Enligt min egen väl grundade livsfilosofi finns inte färger av en slump, liksom ingenting i livet finns av en slump. Allting verkar ha en mening. Liksom kroppen andas luft, andas själen färger. Om kroppen inte får luft dör den. Om själen inte får färger dör den. Färger ger oss kraft och påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Färger är vitaminer för ögonen och de inre organen. 

Att som läkare, psykolog eller terapeut erbjuda en hälsokontroll med ord eller siffror kan ibland vara svårt för den som är känslomässigt involverad i sin egen sjukdom. 

Helena Dahlqvist har i sin Livsmönstermodell valt att låta patienter göra detta med färger i stället, där man i förväg får veta vilka färger som är mest positiva eller negativa. Däremellan är valen personliga och valfria för det man upplever vara bra eller dåligt i den egna hälsosituationen. 

I denna färgmodell får patienten en distans till sig själv och de egna problemen. Det blir helt enkelt lättare att förklara och uttrycka sig i färg än i ord. 

Det ligger en oerhörd kraft i att arbeta med färger, att uttrycka sig i färger och att få respons via de egenskaper man har gett färgerna eller som man förstår att färger naturligt har. 

Detta är mindre skrämmande än att uttrycka sig i känslomässiga ord på typiska forskningsblanketter med skalor och siffror som inte berör eller engagerar på samma sätt som levande färger med eget språkinnehåll gör. 

Medvetet eller omedvetet verkar människor ha ett positivt förhållande till färger, vilket gör att det är lättare att ta till sig en modell i färg än en strukturell modell i siffror, spalter eller stolpar utförda i statistik- och studiesyfte mer än i behandlingssyfte med personligt engagemang från berörda läkare och terapeuter. 

Patienterna möts av ett annorlunda formulär och tycker genast att det är roligt att berätta i färg (och senare även i bild med färg), även om man anser att man inte kan tala eller förklara sig tillräckligt bra, rita snyggt eller man tycker att man ingenting vet om färger och dess individuella egenskaper. 

Detta är ett oerhört positivt första möte med oroliga patienter som inte riktigt vet vad de har framför sig av långvariga behandlingar och terapier, en enkel metod att ta till sig. Ett avslappnat förhållande infinner sig genast, vilket i sin tur genererar fortsatt goda möten under behandlingens gång. 

Det har visat sig att patienterna längtar efter att få uttrycka sig mer i färg. Man till och med ”tigger” om att få komma tillbaka fortare än vad som är planerat. 

Utvärdering av modellen visar klart och tydligt att patienten som befinner sig i ett starkt fysiskt och känslomässigt laddat tillstånd ser fram emot varje nytt möte med Helena Dahlqvist och hennes Livsmönstermodell.

Daniel FrydmanPsykiater
Den bok du nu håller i handen är ett mycket fint exempel på att det finns väldigt många sätt att göra det möjligt att samtala om viktiga saker. Som psykiater träffar jag personer i olika livssituationer, med olika förmåga att kommunicera och olika förmåga att kunna förmedla det som är viktigt för personen. Den metod, Färgstarka samtal, som Helena Dahlqvist har utvecklat visar på en väg in i samtalet, som inte går direkt genom det talade språket.
Åsa & Pär
Åsa och Pär, har tillsammans genomfört Personligt livsmönster, de upptäckte att det blev mycket enklare att diskutera olika problem i deras förhållande när de använde färger som utgångspunkt. De valde sina egna färger på skalan som ibland var väldigt olik den andres, vilket ledde till en ökad förståelse för varandras perspektiv. De upplevde att det var mycket enklare att sätta färg på en känsla gentemot att beskriva den med ord. Det var viktigt att lyssna på varandras förklaringar till varför de valde en viss färg, och färgerna underlättade konversationen på ett sätt som de inte hade upplevt tidigare....
Stephan Rössner​Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin.
Stephan Rössner, Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin. Helena Dahlqvist har under många år arbetat med patienter med olika former av livsstilsproblem. Hon har själv betydande erfarenheter från sina egna upplevelser inom vård och omsorg att dela med sig och hon har gjort sig känd som en entusiastisk, karismatisk och engagerande terapeut som får sina klienter att verkligen känna sig sedda...
Kristina WennergrenBildtolkare, utbildare, författare
Det finns en kunskap om färgers psykologiska inverkan på människor, djur och natur, en kunskap som gemene man inte riktigt har tagit till sig, därför att den i dagens samhälle inte helt har lyfts fram till de nivåer där den hör hemma...
Eva CarlssonBrottsförebyggande samordnare, Eskilstuna kommun
Jag fick möjligheten att arbeta med Personligt Livsmönster 2001–2002, då jag som samtalsbehandlare jobbade på en eftervårdsbehandling för missbrukare i Eskilstuna. Jag var med och startade upp verksamheten där både män och kvinnor bodde och deltog i den dagliga verksamheten som innefattade morgonsamling, gruppsamtal, meditation, återfallsprevention miljöterapi, social träning, fysisk aktivitet och individuella samtal. Många av klienterna hade ett långt missbruk bakom sig och hade svårt att både känna...
Anette EbbaAnette Berntsson och Ebba Sellström, kursföreståndare Livsstilskursen Väddö Folkhögskola.
Ett av målen med kursen är att eleverna ska öka sin kropps- och självkännedom och sin motivation till en bestående livsstilsförändring. I detta arbete har ”Personligt Livsmönster” varit ett betydande inslag som ingått dels vid kursens början, dels i samband med kursslut...
Ingalena AnderssonMed dr, leg dietist
Att arbeta med färger, att rent konkret fylla i en viss färg vid ett visst ord/område, väcker mycket tankar och känslor. Det kan vara läskigt, men också lustfyllt. Vilken färg ska jag ta..?
Erik HemmingssonDocent och forskare inom folkhälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm
Hur får vi en god hälsa, ett långt och friskt liv och ett genuint välmående? Det är frågor som vi människor funderat över i århundranden. I vår tekniskt avancerade värld är det lätt att få intrycket att hälsa är ett komplicerat och ogripbart fenomen bortom vår egen kontroll och att sjukdom oftast beror på att små celler, receptorer eller gener slutar fungera som de ska och att hälsa och välmående därför inte är någonting vi kan styra över. 
Björn Ogéus​Överläkare, Enheten för Psykosomatisk Medicin, Västerås
Jag har arbetat i offentlig sjukvård i 25 år som narkos- och smärtläkare. De senaste 15 åren med rehabilitering med en psykosomatisk inriktning d.v.s. med fokus på sambandet mellan känslor, tankar och kroppens reaktioner på dessa.